Univerz Invest

univerzinvest

Érdemes a cégünknek tőzsdére menni?

2023. június 05. - univerzinvest

Nagyon sokan kedvelik a tőzsdei befektetéseket, szeretnek részvényekbe fektetni, szeretnek nyereséges üzleteket kötni a nyilvános társaságok részvényeivel.

Ezen ügyletek kapcsán sok mindenkiben felmerül, hogy miként kerülnek a tőzsdére a cégek, ennek milyen előnyei, adott esetben hátrányai lehetnek.

Meggyőződésem, hogy a cégek életében az egyik legnagyobb elismerés, ha be tud kerülni a tőzsdei vérkeringésbe.  Számos előnnyel jár egy ilyen lépés a cégek számára. Komoly mérföldkő lesz bármely vállalat tőzsdére kerülése, és lendületet ad növekedési pályájának.

A társaság tőzsdei bevezetése az, amikor a társaság részvényeket bocsát ki a nyilvánosság számára. Az ilyen részvényeket tőzsdén lehet venni és eladni, valamint kereskedni lehet. A társaság tőzsdei bevezetéssel tőkét emelhet nyilvános ajánlattétel (IPO) útján. Ez egy felhívás a nagyközönség számára, hogy fektessenek be a vállalatba, és váljanak tulajdonosaivá egy ilyen társaságnak.

De miért is előnyös a tőzsdei jelenlét a cégünk számára?

 

Több finanszírozási lehetőség

Amíg egy nem tőzsdei cég elsősorban saját tőkével és hitellel tudja tevékenységét finanszírozni, addig a tőzsdei vállalatok tőkeemelés révén a részvényesek tőkéjét tudja bevonni a finanszírozásba, így tőkeoldali finanszírozás is megjelenik. Ezzel sokkal szélesebb körű lehetőségünk adódik.

A tőkeszükséglet minden vállalkozás számára állandó igény. A tőzsdei bevezetéssel a társaság szükség szerint forrást szerezhet további részvények kibocsátásával.

A tőzsdén jegyzett társaságok könnyebben vonhatnak be külső forrásokat, amikor csak szükségük van rá. A megnövekedett átláthatóság és a pénzügyi kimutatások növelik a hitelezők bizalmát a társaság életképességében a források visszafizetésében.

Ha egy vállalatot bármely elismert tőzsdén jegyzik, nem csak lakossági befektetők, hanem intézményi befektetők is megjelennek a tulajdonosok között. A cégnek lehetősége van arra is, hogy nemzetközi befektetők befektetéseit vonzza be üzleti és növekedési modelljének, valamint erős pénzügyi helyzetének bemutatásával. Ez a megnövekedett láthatóság a hazai és nemzetközi piacon óriási előnyt jelent a cég számára, hogy időről időre előteremthesse a szükséges forrásokat.

Magasabb befektetői bizalom

A társaság a tőzsdei bevezetést követően sokkal átláthatóbb lesz. A megnövekedett átláthatóság növeli a befektetők bizalmát befektetésük életképességét és jövedelmezőségét illetően. Ugyanakkor lehetővé teszi a vállalat számára, hogy strukturált folyamatokat működtessen a hitelességének kialakítása és fenntartása érdekében.

Fokozott likviditás és részbeni vagy teljes exit

A részvényeknek az elismert tőzsdékre történő bevezetése megkönnyíti a befektetők számára, hogy bármikor megvásárolhassák és eladhassák azokat. A részvényekkel könnyen lehet kereskedni, és lehetőségük van részt venni a piac emelkedő trendjében vagy a fellendülésben vagy a piaci hangulatban. Ha a tulajdonos részben vagy egészben ki szeretne szállni a cégéből, akkor erre is lehetősége lesz a tőzsdére kerüléssel együtt.

A vállalat szabályozottsága

A részvények tőzsdére történő bevezetését a hatóságok szigorú szabályokkal és előírásokkal szabályozzák, amelyek célja a részvényesek és a befektetők érdekeinek védelme. Ez megköveteli a vállalattól, hogy nagyobb átláthatóságot biztosítson pénzügyi kimutatásai és döntései tekintetében, amelyek potenciálisan hatalmas hatással lehetnek az összes érdekelt fél érdekeire.

Ez fogja megteremteni annak a lehetőségét, hogy a vevői, eladói oldalon is sokkal kedvezőbb feltételekkel tudjon megjelenni a társaság azon versenytársaihoz képest, akik nincsenek a tőzsdén.

A társaság értékének folyamatos meghatározása

Ha cégünk a tőzsdén van, akkor minden időpillanatban a tőzsdei kereskedés árai meghatározzák cégünk értékét. Folyamatosan tudjuk, látjuk, hogy a befektetők milyen módon értékelik a cég teljesítményét.

Dolgozói ösztönzési lehetőségek

Tőzsdei cégként lehetőség jóval több lehetőség adódik a vállalat munkatársainak motiválására, ösztönzésére dolgozói részvényprogramok kialakításával. A munkatársak bizalma és lojalitása is sokkal magasabb szintűvé fog válni egy tőzsdei cég esetében.

Presztízs

Nem utolsó sorban egy tőzsdei lét hatalmas presztízst jelent mind a tulajdonos, mind a cég vezetői, mind a munkatársak számára.

Akkor meg is válaszoltuk a címben feltett kérdést?

Egy cég tőzsdére történő bevezetése minden vállalkozás elsődleges célja. A tőzsdei bevezetés előnyei hatalmasok, mivel lehetőségek széles tárházát nyitja meg bármely vállalat számára. Mindazonáltal a tőzsdei bevezetés folyamata és azok az alapvető követelmények, amelyeket minden vállalatnak teljesítenie kell, hogy képes legyen a tőzsdei bevezetésre, meglehetősen szigorúak, de nem teljesíthetetlenek. A társaságnak fel kell készülnie, hogy minden olyan követelménynek eleget tegyen, hogy a tőzsdén való bevezetés előnyeit élvezhesse.

 

Amennyiben Önben is felmerült már, hogy cége tőzsdére kerüljön, úgy szívesen segítünk Önnek ebben a folyamatban!

 2023. június 29-i online webinarunkon ezzel a témával fogunk részletesebben foglalkozni!

 

Keressen minket bizalommal az elérhetőségeinken!

  

Univerz Invest Zrt.

A bejegyzés trackback címe:

https://univerzinvest.blog.hu/api/trackback/id/tr8018139300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása