Univerz Invest

univerzinvest

A 2023-as legfőbb célok és kihívások a befektetői kapcsolatokban

2023. június 22. - univerzinvest

Az IR Magazin – a legrelevánsabb Investor Relationship online szaklap – 2023 elején a tőzsdei cégek körében felmérte a befektetői kapcsolattartás témakörében felmerülő legrelevánsabb 2022-es problémákat, és a 2023-ban jelentkező célokat, kihívásokat. A felmérésről készült összefoglaló 2023. április 28-án került publikálásra.

Jelen anyag a felmérés eredményeinek rövid összefoglalója, egy kicsit kitekintve a hazai aktualitásokra is. (Forrás: IR Magazin, 2023. április 28.)

 

 A legfontosabb megállapítások

  • A makrogazdasági kihívások az összes említés ötödét teszik ki 2022-ben, és 2023-ban a várható kihívások negyedére nőnek.
  • A makrogazdasági kihívásokat ritkábban említették az észak-amerikai IRO-k (befektetői kapcsolattartók) az elmúlt évben, mint más régiókban
  • A kisebb cégeknél működő IRO-k jobban foglalkoznak a befektetőkkel és a szélesebb piaccal kapcsolatos kihívásokkal.
  • A pénzügyi szektorban működő IRO-k arra számítanak, hogy a makrogazdasági kérdések egyre nagyobb aggodalomra adnak okot az elkövetkező évben.
  • Az elkövetkező évben az IRO-k legfontosabb célja az új befektetők megcélzása.

  • A meglévő részvényesekkel való kapcsolat erősítése a következő legfontosabb célkitűzés: az IRO-k 22 százaléka ezt tartja a legfontosabb prioritásnak, 63 százalékuk pedig az első három közé sorolja.
  • Az észak-amerikai IRO-k számára egyértelműen az új befektetők megcélzása a legfontosabb 2023-ban, míg az ázsiai IRO-k a meglévő részvényesekkel való kapcsolat fokozását tekintik elsődleges céljuknak.
  • A mega-cap IRO-k fele 2023-ra a három legfontosabb célkitűzés között szerepel a nemzetközi részvénytulajdon növelése.
  • Az új befektetők megcélzása és a meglévő részvényesekkel való kapcsolat erősítése a két legfontosabb cél minden szektorban.

 

A befektetői kapcsolatok legfőbb célkitűzései az idei évben

 A globális IR-felmérés részeként az IR-szakembereket arra kérték, hogy a 2023-as munkájuk során rangsorolják a legfontosabb célkitűzéseiket.

  • Az elkövetkező évben az IRO-k legfontosabb célja az új befektetők megcélzása; 10 IRO-ból több mint három ezt tartja a legfontosabb prioritásnak, háromnegyedük pedig megemlíti ezt a három legfontosabb célkitűzés között.
  • A meglévő részvényesekkel való kapcsolat erősítése a következő legfontosabb célkitűzés: az IRO-k 22 százaléka ezt tartja a legfontosabb prioritásnak, 63 százalékuk pedig az első három közé sorolja.

  • A következő három célkitűzést – a nemzetközi részvénytulajdon növelését, a közzététel javítását és a befektetői visszajelzések növelését – az IRO-k többsége az öt legfontosabb prioritása közé sorolja.
  • 10 IRO-ból mindössze három említi a hazai részvénytulajdon növelését 2023-ra vonatkozó öt legfontosabb célkitűzése között.
  • Mindössze 4 IRO sorolja a tőkeemelést a következő év öt legfontosabb prioritása közé.

 

IR célok a piaci kapitalizáció alapján

Vegyes eredmények születtek a különböző méretű vállalati IRO-k között az új befektetők megcélzása és a meglévő részvényesekkel való kapcsolat erősítése tekintetében. A befektetők megcélzása a fő célja az IRO-k minden méretű kapitalizációjában, kivéve a mega-cap-et, ahol 45 százalékuk a meglévő részvényesekkel való kapcsolat fokozását említi elsődleges prioritásként.

De a mega-cap IRO-k 84 százaléka új befektetőket céloz meg a három legfontosabb célkitűzésben, többet, mint a más méretű IRO-k esetében. A kis kapitalizációjú IRO-k azok, amelyek a legelőnyösebbnek tartják az új befektetők megcélzását a meglévő részvényesi elkötelezettségekkel szemben.

Míg 2023-ra minden ötödik kis kapitalizációjú IRO-nak a nemzetközi részvénytulajdon növelése a fő célja, a mega-cap IRO-k fele a három legfontosabb célkitűzés között szerepel a nem hazai tulajdon növelése. A nagy és közepes kapitalizációjú IRO-k nagyobb prioritást tulajdonítanak a közzététel javításának. A kisebb vállalatoknál működő IRO-k általában nagyobb prioritást élveznek a kutatási lefedettség növelésében.

A mega-cap IRO-k negyedének nagyobb menedzsment-hozzáférhetősége van a következő év három legfontosabb célkitűzésében, míg a kis kapitalizációjú IRO-k 23 százaléka a tőkeemelést tűzte ki célul, 22 százalékuk pedig a hazai részvénytulajdon növelését.

 

Kitekintés a hazai befektetői kapcsolatok piacára

A magyar tőzsdei kibocsátok hasonló jellegű problémáiról, céljairól nem készülnek hasonló elemzések. Tapasztalatunk alapján elmondható, hogy a hazai piacon a legnagyobb kihívások az alábbiak:

  • szabályozói előírásoknak való megfelelés
  • makrogazdasági problémák kezelése
  • új befektetők megcélzása
  • jelenlegi részvényesekkel való kapcsolattartás
  • tőzsdei likviditás növelése

 

Ha a fentiek közül bármely pontban segítségre lenne szüksége, akkor az Univerz Invest ezen szegmensekben is tud az Ön cégének segíteni! Keressen bátran bennünket!

 

Univerz Invest, a befektetői kapcsolatok szakértője

A bejegyzés trackback címe:

https://univerzinvest.blog.hu/api/trackback/id/tr3518151622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása